PREPLETIMO GENERACIJE – skupni projekt Vrtca Ravne na Koroškem in Koroškega medgeneracijskega centra

Ker se zavedamo, kako pomembno je medgeneracijsko sodelovanje, ki prinaša pozitivne učinke na obeh straneh, tako pri starejši kot pri mlajši generaciji, smo zastavili in uspešno  izpeljali skupni projekt PREPLETIMO GENERACIJE.

Otroci v vrtcu se zelo radi igrajo v kotičku dom, kjer skrbijo za svoje dojenčke, jih umivajo, hranijo in oblačijo. Pri tem razvijajo socialne in čustvene veščine, razvijajo besedišče in ročne spretnosti.

Raziskovalci Univerze v Cardiffu so razkrili, da otroci, ki se igrajo s punčkami in lutkami, običajno več razmišljajo o čustvih in mislih drugih ljudi, kot otroci, ki se igrajo z elektronskimi napravami.

Ker so naši dojenčki potrebovali nova oblačila, smo za pomoč poprosili članice medgeneracijskega centra, ki so na zagnale šivalne stroje, pletilke in kvačke. Nastalo je res veliko čudovitih in unikatnih kompletov oblačil, ki so jih bili naši otroci zelo veseli. Nemudoma so pričeli z oblačenjem dojenčkov. Trudili so se z zapiranjem gumbov in vezanjem kapic in pri tem neizmerno uživali.

Pri izdelavi pa so uživale tudi članice medgeneracijskega centra. Nekatere so po dolgem času spet poprijele za pletilke in sklenile, da bodo z ustvarjanje kar nadaljevale in spletle še kakšen uporaben  kos oblačila.

Zapisala:

Valentina Slemnik