TRA RA RA, TRA RA RA PUST SE PELJA

V Vrtcu Ravne na Koroškem se zavedamo, kako pomembno je  ohranjati  stare slovenske običaje , zato v času PUSTA pripravimo pestro dogajanje za naše najmlajše, starše in občane mesta.

Pričnemo že na pustno soboto, ko so se zaposlene, otroci in starši enot Levi devžej Kotlje in Ajda Javornik udeležili tradicionalne pustne povorke v Kotljah. Strokovne delavke v skupinskih maskah in otroci s svojimi starši popestrijo pustno povorko, občudujejo kurente in se na koncu okrepčajo s krofi in čajem.

Na pustni torek potekajo pustovanja po enotah vrtca. V Levem devžeju Kotlje v sodelovanju z gasilci  sežigajo starko zimo pred vaškim centrom in s petjem in plesom preganjajo zimo in mraz.

V enoti Ajda na Javorniku se pustne maškare odpravijo  na povorko okoli Javornika. Ob zvokih harmonike in malih inštrumentov razveseljujejo  stanovalce in sporočajo zimi, da naj se končno umakne pomladi.

V enoti Solzice na Čečovju pa skupaj s kurenti in starko zimo v pustni povorki okoli Čečovja sporočamo, da je zime nepreklicno konec. Starko zimo tudi sežgemo, da je res ne bo več nazaj.

V velikem številu so se povorke in sežiga udeležili starši,  občani, otroci in zaposleni OŠ Juričevega Drejčka. Fotografirali so se s kurenti in skupaj z nami preživeli lep pustni torek.

 

ZAPISALA:

Valentina Slemnik