Vrtec Ravne na Koroškem v poplavah, ki so prizadele zgornjo  Mežiško dolino in naše mesto na srečo ni utrpel nobene škode. Tega pa ne moremo reči za naše zaposlene, ki so v tej apokalipsi imele poplavljene domove, onemogočen dostop do delovnega mesta ali so dom celo izgubile. Zato smo še toliko bolj s srcem pristopili k pomoči in saniranju nastale škode in steklo je kar nekaj prostovoljnih akcij.

V petek, 4.8.2023, ko se je vse pravzaprav začelo, je bil naš vrtec odprt. Zaradi izrednih razmer in po navodilih Štaba Civilne zaščite smo poklicali starše, da so prišli po otroke in vrtec ob 9. uri zaprli.

V nedeljo,  6.8.2023 je nekaj naših zaposlenih že sodelovalo v prostovoljni čistilni akciji pred Glasbenim in Kulturnim domom na Ravnah.

V ponedeljek, 7.8.2023,  je bil vrtec odprt za nujne primere, saj ni bilo plina in pitne vode. V vrtcu je bilo na ta dan 49 otrok. Del strokovnih delavk in vodstvo vrtca se je udeležilo čiščenja KC Ravne.

V naslednjih dneh se je število otrok povečevalo, pitno vodo so nam priskrbeli gasilci, dobili smo tudi plin, zato je bilo kuhanje lažje.

Vodstvo vrtca je v teh dneh prejelo veliko ponudb podpore in pomoči vrtcev iz vse Slovenije. Ponekod so stekle tudi zbiralne akcije  za poplavljena območja. Posebna zahvala gre gospe Ani Hren iz Občine Zreče in Vanji Kajzer Novak iz Vrtca Jurček pri Gornjih Petrovcih, ki sta priskrbeli dve pošiljki pomoči v obliki hrane, čistil, pitne vode in sanitetnega materiala. Dobavljeno smo s pomočjo Toneko d.o.o. prepeljali do gasilskega doma Slovenj Gradec in od tam s helikopterjem v Črno in Mežico. Drugi del pomoči smo prepeljali do zbirnega centra na Prevaljah.

V torek, 8.8., smo zaposleni pomagali občanom  pri saniranju Malgajeve ulice, v sredo pa so naše kuharice spekle mafine in skuhale kavo za prostovoljce iz Občine Ptuj, ki so prišli k nam na pomoč. Okrepčilo smo jim dostavili in postregli na lokaciji   Štauharije in  Malgajeve ulice.

Ves čas je bila naša ravnateljica na vezi z zaposlenimi, ki živijo  na poplavljenih območjih in jim je zalilo ali uničilo domove, ter jim nudila podporo in morebitno pomoč. Tako so  zaposlene   priskočile na  pomoč pri čiščenju hiše sodelavki na Prevaljah. S skupnimi močmi je delo hitro steklo in veselje z obeh strani je bilo neizmerno.

Na pobudo gospe Slivnik z Občine Ravne smo v vrtcu skupaj z našimi najmlajšimi naredili napise zahvale za vse, ki so in še bodo pomagali pri saniranju nastale škode. Napisi krasijo Mestno hišo in rondo mesta.

S tem naše prostovoljstvo in pripravljenost pomagati naši občini, občanom in našim zaposlenim še ni zaključeno. Verjamemo in vemo,  da bodo še priložnosti, kjer bomo lahko ponudili pomoč v takšni ali drugačni obliki. S  srčnostjo in pripravljenostjo podati roko tistemu, ki potrebuje pomoč,  pa  dajemo lepo popotnico in vzgled našim najmlajšim.

Zapisala:

Valentina Slemnik